keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Terveisiä Wiconsinista ! - Sini Pyy, Kelkkahiihtäjä
Moip ja terveisiä lumisesta Wisconsinista vammaishiihdon MM-kilpailuista!

Täällä ruudun takana kirjoittelee Sini Pyy, 22-vuotias kelkkahiihtäjä Rovaniemeltä. Olen tällä hetkellä kilpailemassa MM-kilpailuissa Cablessa, keskellä Pohjois-Amerikan perämetsää. Tänne tulin pienen kiertotien kautta, sillä harjoittelin ja kilpailin Coloradon kalliovuorilla ja ParkCityssa Utahissa ennen tänne siirtymistäni. Kotiin palaan helmikuun alussa, ja sitten olisi tarkoitus palata politiikkatieteiden opiskelujen pariin.

Ajattelin näin alkuun hieman avata lajiani ja sitten kertoa ensimmäisen kilpailupäiväni tapahtumista kuvien kera.

Lajini on siis kelkkahiihto, jossa hiihdetään tasatyönnöllä hiihtokelkassa istuen. Luokkia kelkkahiihdossa on viisi, LW10-LW12, joista omani on LW11. Luokat määräytyvät toimintakyvyn mukaan, siten että mitä korkeampi luokka, sitä parempi toimintakyky. Jokaiselle luokalle on laskettu toimintakyvyn puutetta kompensoiva hyvitysprosentti, joka vähennetään omasta loppuajasta, ja näin pyritään tekemään kisasta mahdollisimman tasapuolinen kaikille urheilijoille. Oma prosenttini on 94%. Kilpailumatkoina minulla täällä MM-kilpailuissa ovat 12km, 5km ja sprintti. Aivan normaaleja kilpailumatkoja siis, ja kyllä sieltä ladulta ylämäkiäkin löytyy ojentajia polttelemaan aivan kiitettävästi.

Oma tieni kelkkahiihtäjäksi alkoi vammautumisestani 2010. Sitä ennen olin niin ikään maastohiihtäjä, ja kuuluin Lapin Urheiluakatemiaan, niin kuin nykyäänkin. Vammautumiseni jälkeen tiesin heti haluavani jatkaa hiihtoa, onhan se niin mahtava laji. Ensimmäisen oman kelkkani sain kesäkuussa 2013, ja samalla kelkalle kilpailen edelleen, vaikka alkuperäistä ulkomuotoa on muutettukin melkoisesti tiedon ja taidon lisääntyessä. Urani huippuhetki on tähän mennessä ollut valinta Sotšin Paralympialaisiin viime keväänä, sillä valinta tuli todellisena yllätyksenä näin varhaisessa vaiheessa urallani. Sitten siihen kisapäivään:

Sunnuntaina 25.1.2015 minulla oli siis ensimmäinen kisapäivä, ja matkana oli minulle etukäteen jännittävin, 12km. En ollut koskaan aikaisemmin hiihtänyt kelkalla noin pitkää kisaa, ja vähän takaraivossa mietitytti jaksankohan rankalla ladulla maaliin asti.  Kisa-aamuna nousin 6.30 ja aloin valmistautumaan aamupalalle. Aamupalalle on hieman matkaa majapaikastamme, ja minulla menee noin 5min kelailla sinne, joten aamulenkki hoitui samalla. Aamupalan jälkeen sujahdin kisapukuun ja hyppäsin bussiin kohti kisapaikkaa.

Kisasuksen valitsin jo edellisenä päivänä, joten suksitestejä ei minun ohjelmaani kuulunut. Kisapaikalla suuntasin kuitenkin tukikohtaamme voidekopille ja sieltä sitten valmentajamme Toni Myllylän kanssa lämmittelemään, testaamaan juottotaktiikkaa ja ottamaan tuntumaa latuun. Tässä vaiheessa lähtöön oli aikaa n.40min. Lähempänä lähtöä siirryin sitten lähtöpaikalle ja vaihdoin kisasukset alle. Kello 10.20,30 kisakello päästi minut matkaan ja siitä alkoi 52min kestävä taistelu kohti maalia. Kisa meni suunnitelmien mukaan, ja sijoituksekseni tuli 11. Paras arvokisasijoitus ja suoritus urallani, sekä ensimmäiset mc-pisteet normimatkalta, Jee!

Kisan jälkeen palasin hotellille ja kävin syömässä lounasta ja seurailin netti-tv:stä joukkuekavereideni suorituksia. Kaikki olivat eilen tyytyväisiä suorituksiinsa, eli hyvä päivä oli niin urheilijoiden kuin huollonkin osalta.
 
Illalla kävin isäni ja veljeni kanssa illallisella ja palasin majapaikkaamme vielä Sport Forumia varten, johon pääsin edustamaan Suomea Ilkka Tuomiston kanssa. Sport Forum on urheilijoiden mahdollisuus antaa oma mielipiteensä muutoksen alla olevista asioista, ja nyt asialistalla oli myös parahiihdon urheilijaedustajan valinta. Todella mielenkiintoinen tilaisuus siis, itsellänikin kun tulevaisuudessa kiinnostaisi urheilijaedustajana työskenteleminen.

Yhdeksän aikaan olinkin jo valmis unten maille, mukavasti takkatulen lämmittäessä.

Huomenna 27.1.2015 olisi edessä sitten sprintti, jota odotan kyllä innolla. Peukut pystyyn siis Suomen aikaan ilta kahdeksalta!

-Sini

(Kuvat : Miikka Pyy)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti