torstai 12. helmikuuta 2015

Minun kilpailupäivä. - Susanna Saapunki

Kilpailupäivän sisältö

Heippa! Olen Susanna Saapunki, 22-vuotias hiihtäjä lähtöisin Kuusamosta. Lapin urheiluakatemiaan olen kuulunut jo lukion alusta asti eli kohta 7 vuotta! Muutimme siis Rovaniemelle koko perhe, kun tulin urheilulukioon. Hui, aika menee älyttömän nopeasti. Tällä hetkellä kuulun B-maajoukkueeseen ja samalla olen kirjoilla Lapin yliopistossa. Urheilun ja koulun yhdistäminen ei ole aina helpointa, joten olen tietoisesti jättänyt opiskelut vähäiseksi. Käytännössä koulussa tulee oltua enimmäkseen keväällä kisakauden loputtua.

Tarkoituksena olisi avata tässä kirjoituksessa teille minun kilpailupäivän sisältöä nuorten MM-kilpailuista Kazakshtanista. Kyseessä on siis minun viimeiset MM-kilpailut. Matkustin kisapaikalle muuta porukkaa myöhemmin, koska kilpailin vielä ennen reissua aikuisten SM-kilpailuissa Jämillä. Kilpailut pidettiin kaupungissa nimeltä Almaty. Kyseessä oli 1,7 miljoonan ihmisen ”kylä”, joka tuntui lapin tytöstä melkoisen suurelta paikalta. Olosuhteet kilpailupaikalla olivat todella erilaiset mihin pohjoismaissa ja yleisesti euroopassa on totuttu. Latujen tekeminen oli jäänyt järjestäjiltä viime tippaan ja lunta oli todella vähän kivillä maustettuna. Olin osannut henkisesti valmistautua olosuhteisiin, koska sain tietysti viestiä joukkuekavereilta heidän ollessa aikasemmin paikalla. Silti en osannut kuvitella kuinka paljon ilmasaasteet huonontavat ilmaa kaupungissa. Ulkona tuli liikuttua hengityssuojan kanssa, mutta onneksi kilpailupaikalla ilma oli aamuisin puhtaampaa.Kisoissa minulla oli kaksi starttia. Ensimmäisenä oli vapaan 10km ja toisena pursuitti 7,5+7,5 km eli ensin perinteisen osuus, jonka jälkeen vaihdetaan vapaan tyylille.  Edellisenä iltana meillä on kilpailupalaveri, jossa käymme seuraavan päivän kilpailuun liittyviä tärkeitä asioita läpi. Esimerkiksi aikataulut, kilpailuladut, suksien huoltoon liittyvät asiat yms. 

Sitten siihen kilpailunpäivän sisältöön. Vapaan 10km kilpailupäivänä herätyskello soi 7.30. Ennen aamupalaa käyn ulkona pienellä happihyppelyllä, jotta kroppa herää kunnolla ja aamupala uppoaa paremmin. Joskus kilpailupäivänä aamupalan syöminen saattaa olla hidasta ja vähän jopa vaikeaa. Johtuu pienestä jännittämisestä. Useimmiten kuitenkin syöminen sujuu normaalisti. Seuraavaksi tarkistetaan vielä reppu, että kaikki tarvittava on mukana. 

Kisapaikalle saavun noin 1.30 h ennen starttia. Ensimmäisenä huolehdin kilpailunumeron juomavyöhön. Sen jälkeen suuntaamme huoltomiehen kanssa testaamaan suksia. Vapaan kisassa aamulla minulla oli testissä vielä 3 paria suksia. Parhaan parin löydettyä huoltomies lähtee viimeistelemään suksea. Lähden tekemään alkuverryttelyä 45 minuuttia ennen starttia. Yleensä huoltomies tuo sukset lähtöalueelle ja sitten onkin valmis suoritukseen. Kilpailusuorituksen jälkeen on tärkeä heti vaihtaa kuivat vaatteet ennen loppuverryttelyä. Lopuksi käymme vielä huoltomiehen kanssa läpi miten sukset toimivat kilpailussa ja tehtiinkö oikea suksi valinta. Sen jälkeen nopeasti hotellille syömään ja päiväunille. Illalla on vielä ohjelmassa juoksulenkki ja lihashuolto/hieronta. Päivä on siis hyvin aikataulutettu iltaan asti. Normaalisti kaikissa kilpailuissa mennään samanlaisella sapluunalla, jos ei jotain yllättävää satu esimerkiksi kelien suhteen.

Reissusta on palattu ehjänä kotiin, vaikka paluumatkassa olikin useampi mutka.Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti